ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΥΛΟΥ

ΣΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΝΙΟΚΑΣΤΡΟ ΠΥΛΟΥ

 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου στο πλαίσιο της επανέκθεσής του στο κτήριο Μαιζώνος εντός του αρχαιολογικού χώρου του Νιόκαστρου Πύλου,  διαθέτει εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και για οικογένειες με παιδιά μέσα από τις οποίες μπορούν να περιηγηθούν, να κατανοήσουν, να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα.

 

ΜΟΥΣΕΙΟΣΚΕΥΗ

Για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές προτείνεται η  μουσειοσκευή «Ήταν ένα μικρό καράβι..». Σκοπός της φορητής αυτής εκπαιδευτικής μονάδας είναι το Μουσείο να μπορεί να «ταξιδεύει» σε σχολεία της Μεσσηνίας αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και να μπορούν οι μαθητές να γνωρίσουν την ιστορία της Πυλίας μέσα από τα αντίγραφα των εκθεμάτων, τις πρώτες ύλες, το έντυπο και ψηφιακό υλικό και να προετοιμάσουν την επίσκεψή τους στο Μουσείο αλλά ακόμα και στην περίπτωση που αυτή δεν είναι εφικτή.

Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που προτείνονται έχουν θέμα το θαλάσσιο εμπόριο στα μυκηναϊκά και στα ελληνιστικά χρόνια στην Πυλία και τα ίχνη των διαδρομών του από την περιοχή της Πυλίας μέσα από εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύλου.

Διαδικασία δανεισμού της μουσειοσκευής

Η μουσειοσκευή δανείζεται στους εκπαιδευτικούς δωρεάν (Γ΄ έως Στ΄ τάξη Δημοτικού καθώς και σε τάξεις Γυμνασίου) μετά από τηλεφωνική επικοινωνία και αίτηση δανεισμού για διάστημα τριών εβδομάδων.

Η παραλαβή του εκπαιδευτικού υλικού γίνεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Καλαμάτας Μπενάκη και Παπάζογλου 6 Δευτέρα έως Παρασκευή, και ώρες 10.00π.μ. με 15:00μ.μ. Για την παραλαβή, τη μεταφορά και την επιστροφή της υπεύθυνοι είναι οι εκάστοτε εκπαιδευτικοί και το σχολείο. Για κρατήσεις και πληροφορίες: Κατ. Τζαμουράνη, Μ. Κυλάφη 27210-63100 (εσ.118).

 

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΣΑΚΟΣ

«Ήταν ένα μικρό καράβι..» είναι ο τίτλος του εκπαιδευτικού σάκου που  απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά (προσχολικής ηλικίας έως 12 ετών).

Η οικογένεια έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την δική της πορεία κατά την επίσκεψή της στο Μουσείο και να πραγματοποιήσει μία ή και περισσότερες από τις 6 δραστηριότητες που περιέχει ο σάκος ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και τον χρόνο που μπορεί να διαθέσει.

 

Δραστηριότητες σάκου «Ήταν ένα μικρό καράβι» :

  1. Μαντέψτε ποιο αντικείμενο είμαι!

      Παιχνίδι αναζήτησης εκθεμάτων με μαγνητικές κάρτες.

  1. Σπάστε τους κώδικες της αρχαίας γραφής!

Αποκρυπτογραφώ  την Γραμμική Γραφή Β΄ και δημιουργώ  τη δική μου πινακίδα.

  1. Φτιάξτε αρχαίες σφραγίδες

Δημιουργώ τη δική μου  σφραγίδα και την κάνω κόσμημα!

  1. Τολμηροί θαλασσοπόροι

Κατασκευή πάζλ για τους μικρούς μας φίλους

  1. Ζωγραφίστε το καράβι της Κεράμειας

Φτιάχνω το καράβι της οικογένειας της Κεράμειας  με φαντασία και δημιουργικότητα.

  1. Ανακαλύψτε την τέχνη της κεραμικής.

Παρατηρώ τα αγγεία του μουσείου και κατασκευάζω το δικό μου κύπελλο!

 

Για κάθε δράση περιλαμβάνονται έντυπες οδηγίες και τα αντίστοιχα υλικά για κατασκευή, ζωγραφική ή πάζλ. Οι δραστηριότητες μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσα στο μουσείο σε ειδικό δάπεδο δραστηριοτήτων και μαξιλαράκια που παρέχονται μαζί με τον εκπαιδευτικό σάκο από τους φύλακες του μουσείου.

Ο εκπαιδευτικός σάκος παρέχεται στο εκδοτήριο εισιτηρίων δωρεάν. Για πληροφορίες Κατ. Τζαμουράνη, Μ. Κυλάφη τηλ. 27210-63100 (εσ. 118)